Att lägga ut en geocache är kul! Det kan dock vara lite knepigt att veta hur man ska fylla i alla fält och var man gör det. Följande steg-för-steg instruktion är tänkt att hjälpa er att fylla i rätt saker på rätt ställen. Hör gärna av er med feedback om det är något som är otydligt eller som vi kan förbättra.
Följ instruktionen nedan genom att klicka på flikarna i nummerordning. Bilderna är klickbara om du tycker dom är lite små.
(OBS! Skärmdumpar är tagna med svenska som språkval. Använder du något annat språk får du själv lista ut vad det står, men dom är ju på samma position.)
För att börja registrera en ny cache klickar du på "Spela" i översta raden. Det första alternativet heter "Sök & Göm"; Välj det.

Klicka sedan på "Skapa geocache". (Vänstra kolumnen används för diverese sökningar.) Det andra alternativet i högra kolumnen (Skapa ett evenemang) använder du om du vill skapa ett event eller CITO.

Välj sedan "Fortsätt" då denna guiden utgår från att du redan varit ute och placerat din gömma samt mätt upp koordinaterna för den.

Nu är det dags att bestämma sig för vilken geocachetyp du lagt ut. Först syns bara två stycken, Traditionell och Multicache. Man kan klicka fram fyra stycken till. Denna guide fokuserar på hur man gömmer en Traditionell så klicka på det valet samt Fortsätt.

Nu ska du plocka fram de koordinater du mätt fram med din GPS. Kom ihåg att koordinater inte skall tas fram med vare sig Eniro eller Google. De skall mätas med GPS. Man kan däremot använda olika karttjänster för att dubbelkolla sin position. Koordinaterna kan man skriva in på olika sätt men det enklaste är att skriva dom "N DD MM.mmm E DDD MM.mmm". Detta är det vanligaste formatet. När du väl angett giltiga koordinater kommer du få fram en karta där din position är markerad. DUBBELKOLLA mot kartan. Verkar det stämma överens med den plats där du la ut den? De röda ringarna symbolisrerar områden du förmodligen inte kan placera en cache på då de markerar de synliga delsteg/finaler som finns. Hamnar du utanför en röd ring kan du fortfrande vara för nära en mystery-final, men det får du inte reda på förrän vi granskar cachen (om du inte själv har koll på området).

Nästa steg är att fylla i koordinater till eventuella extra waypoints, så som parkering, stigstart eller utsiktspunkt etc. Principen är samma oavsett vilken typ du ska lägga till. Vi visar hur man lägger till en stigstart. Du måste ange koordinater och ett namn. Beskrivningen är frivillig men vi föreslår att man använder den. Markören på kartan går att dra med muspekaren till den plats du önskar.


Nu är det dags att fylla i den mesta informationen. Vad ska du kalla geocachen? Vem har placerat ut den (oftast ditt eget namn)? Vilket datum lades den ut? Vilket land och vilket län ligger den i? Sedan kommer fältet för den "korta beskrivningen". Här skriver du en kort sammanfattning om din geocache. Fältet går att redigera liknande en ordbehandlare så du kan justera din text så det blir snyggt. (forts på nästa flik)

forts...
Nu ska du fylla i den långa beskrivningen. Här kan du skriva lite mer utförligt om platsen. Dessa två beskrivningsfält är helt frivilliga men om du vill lägga ut en geocache uppmuntrar vi dig att välja en plats som betyder något för dig och att du då kan berätta varför denna plats är en plats du vill visa upp. Två exempel:
"På denna gata är jag uppvuxen och vill det ska finnas en geocache här." eller "På denna plats har du en makalös utsikt över Ankeborg och tycker fler ska få reda på denna icke så kända plats". Man kan skriva både mer eller mindre än det.
I nästa fält har du möjlighet att lägga till en bakgrundsbild. Ledtrådsfältet innehåller en ledtråd till din gömma. Ledtrådar som "knappast", "Behövs ej", "No No" eller "Denna är för lätt för ledtråd" är inga ledtrådar och då lämnar man istället fältet tomt (tar man sig tid att titta i fältet ledtråd är det för att man tycker man behöver det). Nästa val är om du vill att den bara ska vara synlig för premiumm-medlemmar. Sista valet är en bekräftelse på att du läst igenom de riktlinjer och villkor som geocaching.com satt upp för att du ska få placera en geocache som listas på deras sajt. Känner du oro över att du kanske inte har helt koll på allt så är det ingen jättefara. Den granskningen vi gör senare är att kolla så riktlinjerna uppfylls. Men ju bättre koll du själv har på riktlinjerna ju snabbare och enklare kommer din geocache att publiceras. När allt är klart trycker du på "Fortsätt".

Dags att välja storlek på gömman. Det gör du genom att klicka på den bild som bäst stämmer överens med din gömma. Nästa val är att välja rätt svårighetsgrad samt terrängfaktor. Det kan vara lite klurigt att veta hur man ska gradera sin första gömma men 3 saker du kan tänka på.
- Svårighetsgrad är ett mått på hur svårt det är att hitta gömman när man är på plats, alternativt hur svårt det är att lösa uppgiften i en mystery för att få koordinater (eller en kombination av dessa båda).
- Terrängfaktor är ett mått på hur svårt det är att ta sig hela vägen till gömman.
- Välj mått så gott du kan. Dessa värden går att ändra i efterhand men det är inte så populärt om du ändrar för många steg i skalan. Gör därför ett ärligt försök att gradera så gott du kan. Det är inget farligt att det blir lite fel.
Är du osäker kan du klicka på länken. Den öppnar upp ett frågeformulär. När du svart på frågorna för du ett förslag på lämplig terängfaktor och svårighetsgrad. Ett bra riktmärke för terängfaktor = 1 är att en rullstol ska komma fram hela vägen till cachen medans terrängfaktor = 5 kräver någon typ av hjälpmedel (t.ex. klätterutrustning, dykutrustning eller båt)

Nästa val är att fylla i attribut. Attributen talar om för de som letar vad man kan förvänta sig av platsen. Bor du norrut där det kan komma mycket snö är snöflingan (överkryssad eller öppen) ett val som är mycket lämpligt. Det visar om din gömma är snösäker. Har du placerat din geocache på en utsiktspunkt kan du använda kikar-symbiolen. Attributen är väldigt trevliga att ha med och vi uppmuntrar verkligen att använda dessa. Dock behöver du inte välja attribut som känns irrelevanta (exempelvis en överkryssad kikare mitt inne i urban miljö, överkryssad tankställe mitt ute i skogen).

Nu har du i princip gjort allt klart. Du kan fortfarande ändra på saker innan publicering men i stora drag är du helt klar.
Det fältet du fått fram nu är ett fält där du kan skriva en beskrivning hur du gömt din geocache. Du kan skriva en kort förklaring till vem du pratat med för placeringen. Allt som kan vara av intresse för oss för att snabbare kunna behandla din gömma är lämpligt att skriva här. Det du fyller i här hamnar som en speciell loggtyp i cachen som kallas "Reviewer notes". Fördelen med dom är att dom arkiveras automatiskt när vi publicerar cachen. Vi kommer alltid att komunicera med dig via reviewer notes under godkännandet och vi vill att ni gör det samma.
Detta fält är obligatoriskt och hellre än att du bara skriver "hej på dig" så kan du skriva något i stil med exemplet på bilden.
Nu kan du klicka på Spara och förhandsgranska. Detta ger dig en möjlighet att se hur allt kommer se ut när den väl publiceras. Du behöver inte vara orolig för att det kanske är något fel du vill åtgärda. Det kan du göra i nästa steg.

Innan vi tittar på det som står överst föreslår vi att du nu scrollar ner och läser igenom hela din geocachebeskrivning. Dubbelkolla positionen, dubbelkolla stavningen, dubbelkolla övriga val, ja kolla allt som du fyllt i, att det verkar ok. Du kanske hittar något du vill ändra och då kan du göra det genom att klicka på "Redigera geocachen". Du kan faktiskt ändra på allting i hela din beskrivning utom det GC-nummer som du fått tilldelat. Du kanske vill skriva upp detta GC-nummer på din loggremsa eller på gömman och nu har du möjlighet att göra det. Geocachen kommer inte publiceras förrän du gör nästa steg som är att klicka på "Skicka för granskning". Det är först då som den kommer dyka upp för oss att granska. Tiden för det kan variera men målet är inom 3 dygn.

När du följt instruktionen ovan ska du vara i princip klar att skicka in den för granskning till oss. Det kan ju kanske vara lite småjusteringar och då kan man använda "redigera"-funktionen. Det kan ju även vara så att vi har synpunkter på något och då gör du även det genom att använda "redigera". Du ska alltså inte skapa en ny geocache om vi har påpekande. Inte ens om du gjort en tradititionell och vi föreslår en multicache. Då gör du nödvändiga ändringar i den befintliga geocachen.