Senaste Nytt

Här berättar vi om senaste nytt på sajten och annat som händer i geocachingvärlden. Prenumerera gärna på nyheterna så ser du snabbt vad som händer hos oss.

Driftsinformation

Här hittar ni nyheter om driftstörningar mm. på både på vår egen sajt och på geocaching.com. Klicka på rubriken eller här för att läsa dom.

Glad Påsk 

- Akta er för reviewers med kvastar
Posted by Toa Norik Saturday, April 15, 2017 9:52:00 AM Categories: Nyheter

Påsken står för dörren och mången ynglig väntar förväntansfullt att leta upp sitt välfyllda påskägg. Även cacharna kryper fram ur sina hållor när vårsolen börjar sprida sina värmande strålar för att förhoppningsvis hitta välmående cacher. En saknad burk eller blöt loggbok gör ingen glad, därför kommer snart den som har en sådan i sin ägo få ett påpekande från oss Reviewers, då vi lånar häxornas kvastar och tar till vårstädning. De som är snabbt ute och fixar sina cacher själva slipper att häxkvastarna sopar bort just deras cache.

Vi räknar med att börja inom en vecka.

Gravatar

Bilarna kommer, bilarna går... 

... på Roy's o Rogers mack
Posted by Toa Norik Monday, October 24, 2016 11:08:00 AM Categories: Nyheter

Det är inte bara bilar som kommer och går. Det gör även dagarna. Det är redan 2 månader sedan vi sist skrev här. Vi i reviewerteamet hoppas att sensommaren och hösten varit en trevlig geocachingperiod.

 

Det är ju inte bara dagar och bilar som kommer och går. Det är även geocacher. Som ni vet så hjälper vi i Swedenreviewers till att både komma och gå med geocacher i den mening att vi ser till att dom blir publicerade men vi har även en uppgift att se över det geocachebeståndet som finns. Vi har sedan flera år tillbaka gjort detta ett par gånger om året. Det är alltså dags nu igen. Det är dags att boka tid på verkstaden för era geocacher som är i behov av renovering. En del behöver bara ett kortare besök, en del behöver längre. En del behöver bara lite vanligt oljebyte och nya torkare (läs ny loggremsa eller ny burk).

En del bilar, förlåt geocacher, kanske behöver skrotas.

Vi har nu börjat sammanställa den lista med geocacher som kommer få en notering från oss. Ju fler som servar sin geocache eller skrotar sin geocache före vi börjar desto enklare blir det för oss och färre hamnar på "reviewerskroten".

 

Räkna med att denna städning börjar runt nästa vecka.

 

Vi avslutar med en liten Macken-referens:

Hej då Macken.. vi ses i mörrn (Läs: Hejdå geocacachare, vi ses i en reviewer note och/eller på FAD)

Gravatar

Stafett-cacher 

"Lägg ut nästa"
Posted by Toa Norik Tuesday, August 23, 2016 1:48:00 PM

Under sommaren har det publicerats ett antal så kallade stafett-cacher. De bygger på att den som hittar cachen ska lägga ut en ny i serien. Den första har börjat på "A" och den som då hittar den först uppmuntras att lägga ut nästa, dvs en cache som börjar på "B". Man kan lägga upp dessa på lite olika sätt.

Tyvärr så gjorde vi i reviewerteamet en miss när vi publicerade de första av denna typ. Dessa är inte tillåtna.

Det går att läsa om detta här: https://support.groundspeak.com/index.php?pg=kb.page&id=77

Där står det:

Geocache pages cannot require, and should not strongly encourage, the placement of geocaches, particularly chain-letter type series (find this, then plant another in the series). This is an agenda.

Vi har därför beslutat att de serier som redan är igång skall få fortsätta till sitt naturliga slut, men inga nya serier kommer att publiceras.

Givetvis gäller ju detta även cacher som inte ingår i en staffett-serie.

 

Gravatar

TV, Sport, Teater, Bio 

- Vad är underhållning för dig?
Posted by Toa Norik Monday, April 11, 2016 1:40:00 PM Categories: Nyheter

Ishockeyns SHL hinner inte sluta innan fotbollens allsvenska börjar. Let's dance på TV4 försöker underhålla publiken medan Lasse Kronér försöker dra sitt strå till underhållning på SVT

Nya filmer släpps hela tiden för att locka in oss att spendera två timmar på biografen.

Teatern sätter upp pjäs efter pjäs för att vi ska underhållas... Ständigt nya intryck.

 

Som geocachare kan man bli underhållen av kreativa lösningar på cacher, trevligt sällskap på en fantastisk resa till Sydamerika. Man kan underhållas av att spendera ett helt dygn i en bil för att logga så många burkar man bara kan på 24 timmar. Man kan underhållas av att läsa statistik kors och tvärs.

Vilken fantastisk hobby detta är! Att en tre-åring och en 83-åring kan roas av samma sak och göra det samtidigt.

Men vad krävs det då för att vi geocachare ska underhållas? Det är säkert mycket, men en sak är ju att den gömma man letar efter inte är så otrevlig så att man inte vill ta i den. Eller att när man väl kommer till GZ så finns gömman där. Att när man öppnat gömman så finns loggboken där och är skrivbar.

Med en TV-mässig övergång leder detta oss till en annan form av underhåll, det underhåll som geocacherna vill ha av oss som ägare.

Om cirka två veckor kommer vi i det svenska reviewerteamet gå igenom samtliga svenska cacher för att se hur status är. Vi kommer (som vanligt) göra den bedömningen utifrån olika kriterier. De mest uppenbara är givetvis avaktiverade cacher och cacher med underhållsattributet tänt. Men vi har även lite andra parametrar vi använder oss av.

De cacher vi sedan misstänker är i behov av någon form av åtgärd av sin ägare kommer att få en logg av oss. Den loggen kommer i de flesta fall vara helt befogad, men tänk på att vi bara har information i loggarna på era cacher att gå på, så ibland kommer vi göra felbedömningar.

Dock är det väldigt enkelt att åtgärda genom att svara med lämplig logg (läs den loggtext som vi skriver).

 

Vi hoppas att ni uppskattar denna åtgärd från oss. Det som är trevligt att höra är att de utländska besökare som geocachar i Sverige tycker att vi har väldigt bra status på våra cacher. En cache som är aktiv finns oftast på plats. Detta är inte alltid fallet i andra länder. Vi ska vara stolta!

 

Vad kan du som cacheägare göra nu? Du kan redan nu kolla vilka cacher som du har avaktiverade eller har underhållsflaggan tänd (använd gärna denna länk: https://www.geocaching.com/my/owned.aspx). Besök den cachen. Utför underhåll på cachen och logga sedan "owners maintenance" och "aktivera cache" så kommer inte den cachen "fastna" i vårt filter och vi kommer få färre geocacher att kolla igenom.

 

Vi vill även passa på att önska er en härlig cachingvår och välkomna med era cacher i kön.

 

Gravatar

Eventriktlinjer 

- Hur bedömer vi event med avseende på tid och avstånd
Posted by Toa Norik Saturday, April 02, 2016 8:13:00 AM

Vi i svenska reviewerteamet har nu diskuterat hur vi ska kunna mer tydliggöra vilka riktlinjer vi följer beträffande event. Vi har pratat ihop oss om detta och kommit fram till en linje som gäller och som vi kan få ner i skrift.

Bakgrunden är givetvis riktlinjen som handlar om att event inte skall stackas. Riktlinjen lyder:

Event bestående av flera delar, en serie på varandra efterföljande event eller event som ligger nära varandra i tid och plats och riktar sig till samma deltagare ska registreras som ett enda event.

Hur skall man tolka denna riktlinje? En annan del av riktlinjen lyder:

Eventcacher underlättar den sociala aspekten av geocaching. De är sammankomster som organiserats av geocachare och som är öppna för andra geocachare och de som är intresserade av att lära sig om spelet.

Utifrån dessa två delar kan man förstå orsaken till att Geocaching innehåller event. Man vill att de som håller på med denna hobby skall dels lära känna varandra och dels inbjuda till fler cachare.

Event skall alltså inte konkurrera med varandra och inte heller delas upp så dom enbart blir statistikhöjare. Vi har då försökt hålla en linje vid granskning av dessa. Nu har vi dock kommit till en punkt där det skickas in så många event till granskning att den struktur vi satt upp för detta gör att ni som eventanordnare blir påverkade. Tidigare år hade vi i stort sett inga "krockande" event eftersom dom var få. Det vi ibland kunde se var så kallade stackade event. Alltså att man delade upp ett event i tre event bara för att få tre smileys.

För att komma till någon form av slutsats i detta inlägg så har vi nu modifierat den strukturen och vi har även bestämt att dessa  skall publiceras på geocaching.com's wiki för Sverige. Denna sida skall ni se som en bilaga till de andra riktlinjerna. Dvs det som står på den sidan är lokala svenska varianter av riktlinjerna, förtydligande av vissa delar av riktlinjerna. Dom skall alltså följas.

 

Som avslutning kommer här de riktlinjer som kommer gälla för event i Sverige.

 

* Ett event skall vara minst 30 km från ett annat event eller ha sin start/slut-tid 5 timmar från andra events start/sluttid.

* CITO och Event skall vara minst 30 km från varandra om dom är på samma tid. Att ha CITO med efterföljande event är tillåtet och räknas inte som stackning.

Alltså om man vill ha två event på samma plats skall det ena eventet sluta 5 timmar innan det andra börjar. Alternativt kan man flytta det minst 30 km bort.

Ett förtydligande om avståndet. Vi kommer granska avståndet utifrån fågelvägen. Blir ditt event nekat pga avstånd kan vi göra en omprövning om du kan visa att den enda rimliga transportvägen är mer än 30 km med bil. T.ex är Vättern 20 km bred. Det innebär att Hjo och Hästholmen inte kan ha event samtidigt. Men den enda rimliga bilvägen är långt över 10 mil.

Dessa riktlinjer och fler lokala svenska riktlinjer kan du läsa om på geocaching.com under länken "Regional Geocaching Policies Wiki" (https://wiki.groundspeak.com/display/GEO/Sweden)

Vi hoppas att detta kommer hjälpa er förstå hur vi bedömer event i fortsättningen.

Gravatar

2015 igår, 2016 idag 

En liten sammanfattning kring året som gått
Posted by Toa Norik Friday, January 15, 2016 9:20:00 AM Categories: Allmänt

God fortsättning på er!

 

Vi hoppas att jul och nyår har varit trevliga för alla. Nu har vi redan kommit in i februari. Vi tänkte ta tillfället i akt och tacka för det gångna året.

2015 såg vi återigen (likt 2013) en nedgång av antalet nya cacher. 2014 publicerades det (enligt våra siffror) 22 258 cacher och 2015 publicerades det 20 446 cacher, en minskning med 8% från föregående år.

År Publicerade Förändring      %
2011 17 444 5 681 48%
2012 20 792 3 348 19%
2013 20 388 -404 -2%
2014 22 258 1 870 9%
2015 20 446 -1 812 -8%

 

 

 

 

 

 

I gengäld passerade vi, som sjätte land i världen, 100 000 aktiva cacher. Sverige är stort i geocachingvärlden, även om vi inte växer lika mycket som tidigare. 2015 gav oss även en ny kollega, Skrall Tuma. Vi är därför numera 8 stycken reviewers i Sverige.

Vad händer 2016? Ja det återstår att se. Det som ligger nära i tiden är att man kommer sluta stödja HTML-kod i loggar. Det kommer ersättas av "Markdown" som skall vara säkrare. Mer om det kommer när det blir aktuellt.

Vi påminner även om att det är skottår i år, så för er som jagar den 366:e dagen får vara beredda den 29 februari. Ja, alla andra kan ju vara beredda då också eftersom det utdelas en souvenir om man går på event den dagen; ja man kan faktiskt få två souvenirer eftersom man får en skottdagssouvenir om man hittar en cache mellan den 27:e och 29:e.

 

Väl mött under 2016!

 

Med vänliga hälsningar

Svenska reviewerteamet

Agori Berix, Toa Norik, Kraata Kal, Gali Mistika, Makuta Icarax, Piraka Thok, Lord Vampyre och Skrall Tuma

Gravatar

Tålamod i helgen 

Posted by Gali Mistika Thursday, October 29, 2015 5:13:00 PM Categories: Nyheter

I helgen är vi antingen på FAD eller på semester hela gänget. Det betyder att det inte finns några aktiva reviewers som kommer att granska cacher eller svara på några mejl i helgen som kommer. Det kommer in ganska så mycket cacher till kön just nu, så vi ber att ni har lite tålamod. Vi är snart full styrka igen och om en vecka borde vi vara i fas igen.

Vi hoppas att ni har möjlighet att komma och träffa oss reviewer och de tre representanter från Groundspeak under FAD. Vi, de svenska reviewers, kommer att ha ett föredrag och en frågestund kl 16-16:45 i Tybblelundshallen. Kom gärna och lyssna på oss och passa på att ställa de där frågorna ni undra över.

 

Gravatar

Höststädning 2015 

Posted by Makuta Icarax Sunday, October 04, 2015 1:15:00 PM Categories: Nyheter

Hösten har börjat göra sitt intåg över landet och vi ligger nu i startgroparna för att se över det svenska cachebeståndet innan löv och snö bäddar i vårt landskap. Vi börjar om ca en vecka och översynen sker i två steg med ca en månads mellanrum.

 

I första omgången postar vi reviewernoter på cacher som verkar behöva lite omsorg från sina ägare, d v s cacher som har varit avaktiverade en tid, fått Need Maintenance-loggar eller flera Did Not Found-loggar. Redan NU kan du som är cacheägare underlätta för oss genom att titta till dina cacher och därefter posta lämpliga loggar.

 

I andra omgången följer vi upp de cacher som fått en reviewernote från oss. Cacher som inte åtgärdats eller där det inte finns någon plan för åtgärd kommer att arkiveras och cacher som verkar vara återställda men fortfarande har Needs Maintenance-attributet får en påminnelse.

 

Vi påminner om att det för att släcka Needs maintenance-attributet krävs en Owner Maintenance-logg och att denna logg ska postas efter att underhåll är utfört. Note är rätt loggtyp när du vill meddela annat, t ex att du kommer ha möjlighet att titta till din cache först efter en viss tidsrymd (max en månad).

 

TACK för Din insats!

Hösthälsningar

Svenska Reviewerteamet

 

 

Gravatar

Tålamod i helgen 

Posted by Gali Mistika Wednesday, April 29, 2015 1:38:00 AM Categories: Nyheter

I helgen är vi på Nordiskt- och Baltiskt reviewermöte hela gänget. Det betyder att det inte finns några aktiva reviewer som kommer att granska cacher eller svara på några mejl mellan den 1-3 maj. Det kommer in mycket cacher till kön just nu, så vi ber att ni har lite tålamod. Vi är snart full styrka igen och om en vecka borde vi vara i fas igen.

 

Vi hoppas att ni har möjlighet att komma och träffa oss, reviewer från våra grannländer och en representant från Groundspeak på lördag, då vi har ett ”Meet and Greet”-event i Stockholm Meet the Lackey and Reviewers 2015
 
 
Gravatar

Dags att börja med vårens städrunda 

Posted by Gali Mistika Monday, April 20, 2015 3:18:00 PM Categories: Nyheter

Nu är vi redo att dra igång vårens städrunda. I den första rundan går vi igenom Sveriges hela cachebestånd och de cacher som är avaktiverade, är i behov av underhåll eller har flera DNF får en påminnelse från oss. Om ca 1 månad är det dags för andra runda och då arkiverar vi alla cacher som inte är åtgärdade eller där det inte finns någon åtgärdsplan. Vi stöter även på mängder av cacher som inte [längre] verkar vara något problem med, men som ändå har kvar ett Need Maintenance-attribut. Dessa får en Reviewer Note som påminner om att logga Owner Maintenance-logg.

Gravatar
Page 1 of 11 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
(c) 2010-2015 Sweden Reviewers